Madárkák

2011. január 29., szombat

Közeleg a Nagy Nap

Közeleg Csenge 1. születésnapja. Mivel próbálok vigyázni, hogy ne egyen minden félét össze-vissza, ezért úgy döntöttem, magam készítem el az 1. szülinapi tortáját. Elég nehezen találtam meg a megfelelő receptet, de végül sikerült.
Íme a recept, hátha valaki kedvet kap az elkészítéséhez (Stahl után szabadon - meg persze utánam szabadon)!
Túrórudi Torta

Hozzávalók:

A piskótalaphoz:
6 dkg finomliszt
½ kávéskanál sütőpor
1 dkg cukrozatlan kakaópor
2 tojás
6 dkg cukor

A krémhez:
15 dkg porcukor
2 evőkanál forró víz
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
1/2 citrom leve
2½ dl hideg tejszín
50 dkg túró
1 dl tejföl
1 csapott evőkanál zselatin + 1 dl víz


A tetejére: 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A tortaforma előkészítéséhez kevés puha vaj és finomliszt


Előmelegítjük a sütőt 175 C-ra. Kivajazunk, kilisztezünk egy 24 centi átmérőjű kapcsos tortaformát és az aljába méretre vágott sütőpapírt illesztünk.
A piskótalaphoz a lisztet összekeverjük a sütőporral, és teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport. Ezután a tojásokat és a cukrot robotgéppel alaposan fölhabosítjuk 4-5 perc alatt, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a kakaós-sütőporos lisztkeveréket.
A tésztát átkanalazzuk az előkészített tortaformába, elsimítjuk és kb. 12 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel és nem tapad rá ragacsos massza, készen van. Ekkor rácsra tesszük a formát, és megvárjuk, hogy a piskótalap kihűljön.
Eközben elkészítjük a krémet. A zselatint elkeverjük az 1dl hideg vízben, majd mérsékelt lángra téve addig melegítjük, míg a zselatin teljesen fel nem oldódik. (Vigyázat! Nem szabad felforralni!). Amikor kész, lehúzzuk a tűzről és félre tesszük hűlni. Ez után a porcukrot simára keverjük a forró vízzel, hogy ne ropogjon később a fogunk alatt, aztán hozzáadjuk a túrót, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a citromlevet és a kihűlt zselatint. Az egészet robotgéppel jól összedolgozzuk. Ezután elmossuk, és tisztára töröljük a habverőket, a hideg tejszínből habot verünk velük, végül a tejszínhabot fakanállal óvatosan hozzáforgatjuk a túrós keverékhez.
Összeállítjuk az édességet. A piskótalapot kivesszük a tortaformából, a formát elmossuk és szárazra töröljük, aztán visszatesszük bele a már kihűlt piskótalapot. Rákanalazzuk az összeállított krémet, elsimítjuk, és a torta tetejét teaszűrőn át vastagon megszórjuk cukrozatlan kakaóporral.
A tortát 1 napig hűtőben tartjuk, aztán tálalás előtt késsel finoman körbevágjuk a formában, majd kiszedjük belőle és átemeljük egy nagy tálra.

Igaz, a recept úgy írja, hogy a tetejére kakaóport hintünk, ugyanis ettől lesz túrórudi a túrórudi, hogy alul is csokis és felül is, de én úgy döntöttem, megbolondítom egy kicsit. Kerestem megfelelő betűtípust és leírtam egy lapra, hogy CSENGE ... ÉVES. Ezután vastag filccel átírtam a szöveget, majd tűvel körbekarcoltam, így vágtam ki. Ez lett a sablonom a torta tetejére készülő mintához.


A torta minta nélül is szép szerintem, de díszítéssel még szebb!



Ahoz, hogy a sablont rá tudjam tenni a tortára (és utána le is tudjam venni róla) kicsit még okoskodni kellett. Sütőpapírból kivágtam a betűk köré egy körlapot fülekkel, így már egy kicsit egyszerűbb volt a dolgom. Rátettem az egészet a tortára, rászitáltam a kakaóport és egy határozott mozdulattal leemeltem róla a sablont.



Dávid is segített az elkészítésben, ő szerezte be a torta többi díszét. Sikerült találnia egy aranyos kis összeállítást, amiben volt egy kiscica, két egérke, virágok, és természetesen egy boldog születésnapot tábla. Megvette a számgyertyát is és elkészült a mű. Íme:

A családban azonban nem mindenki szereti a túrót. Ezért arra jutottam, hogy szegény vendégek nehogy kimaradjanak a jóból, készítek nekik is valami finomat. Hát, a következő torta ebből az apropóból született.

Csokitorta karamelles sósmogyoróval
Hozzávalók:

A karamelles-sós mogyorós réteghez:

10 dkg vaj
15 dkg barna cukor
3 evőkanál keményítő szirup (pl. Lyle's Golden Syrup, Tesco)
15 dkg pirított sós mogyoró


A tésztához:
10 dkg étcsokoládé
15 dkg finomliszt
1½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
4 dkg cukrozatlan kakaópor
¾ dl olaj
15 dkg cukor
2 tojás
2½ dl natúr joghurt
A forma kikenéséhez 5 dkg puha vaj

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Vastagon kivajazunk, egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát, majd a külsejét több rétegnyi alufóliába burkoljuk, hogy még véletlenül se folyhasson ki belőle a karamell.
A karamelles réteghez a vajat, a barna cukrot és a keményítő szirupot kevergetve összeolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A sós mogyorót durvára törjük. A szirupos, cukros vajat beleöntjük a tortaformába, és egyenletes rétegben rászórjuk a sós mogyorót.
A tésztához az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk, langyosra hűtjük. Egy külön tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport.
Az olajat és a cukrot robotgéppel összedolgozzuk, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és ha elkeveredtek, jöhet az olvadt, kihűlt csoki is. Ebbe az alapba belevegyítjük a géppel a joghurtot és a kakaós lisztet, de nem egyszerre, hanem 3 részletben, váltogatva. A végén sima, csomómentes tésztát kapunk.
A tésztát egyenletes rétegben átkanalazzuk a tortaformába, rá a vajas-barnacukros, sós mogyorós rétegre, és a tortát kb. 60 perc alatt megsütjük. Miután kész, kifordítjuk egy nagy tálra, és 10-15 percig így hagyjuk, aztán leemeljük róla a tortaformát. Ha a maradt a formában némi karamelles sós mogyoró vagy kifordítás után lefolyik az oldaláról, kanál segítségével visszapakoljuk a tortára.
A kihűlt tortát hűtőbe tesszük, és legalább 6 órán benne hagyjuk. Erre azért van szükség, hogy a puha, omlós tésztát könnyen lehessen tálaláskor majd szeletelni. Amikor tálaljuk, forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel kell szeletelni: így a kés forró pengéje simán átszeli a mogyorós, karamelles réteget.


Ilyen lett a másik 1. születésnapi torta (szigorúan felnőtteknek)!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése